Artikel 2

Beveiligde gegevensuitwisseling

U heeft het vast in het nieuws gehoord; vanaf 25 mei is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. In dit 2e artikel brengen wij u op de hoogte hoe Zwitserleven omgaat met beveiligde gegevensuitwisseling.

Eerdere berichtgeving over de AVG


U heeft van ons op 5 april een DigiNieuwz ontvangen met daarin een verwijzing naar de kopiebrief over het algemene beleid van de AVG. De werkgever heeft deze brief per post ontvangen. Eerder hebben wij u geinformeerd over het onderwerp "Wijzigingen op de persoonlijke website van de deelnemer". Zie artikel 1.

Op een veilige manier gevoelige (persoons)gegevens versturen via e-mail


Het komt in ons werk dagelijks voor; gegevens versturen via de e-mail.

E-mail is van zichzelf een onveilig medium, ongeschikt om persoonsgegevens zonder extra beveiligingsmaatregelen te versturen. Met de komst van de AVG (GDPR) vanaf 25 mei, zorgen we er graag samen met u voor dat dit op een veilige manier gebeurt.

Bij VIVAT en Zwitserleven doen we nu zorgvuldig onderzoek naar een klantvriendelijke oplossing om te bepalen via welk systeem het beste gegevens uitgewisseld kunnen worden. Uiteraard wordt daarbij gekeken naar veiligheid, eenvoud in gebruik, en zal het voor u geen extra kosten met zich meebrengen. We informeren u tijdig over deze oplossing.

Tijdelijke oplossing versturen gegevensbestanden


Een tijdelijke oplossing is gelukkig voorhanden; het versturen van gevoelige (persoons)gegevens via de e-mail in een 7-Zip-bestand als bijlage, dat beveiligd is met een wachtwoord. En gaat het om een enkel document, dan is vaak wachtwoordbescherming van dat document ook al goed.


In de meeste gevallen is het voldoende om op die bijlage te (dubbel)klikken. U wordt dan gevraagd het wachtwoord in te voeren, waarna de inhoud beschikbaar wordt.

Regelt uw computer dit niet automatisch, dan kunt u 7-Zip of WinZip gebruiken. Voor meer informatie over deze software pakketten zie https://www.7-zip.org/ en http://www.winzip.com/win/nl/

Versturen wachtwoord van bestand


Het wachtwoord voor het beveiligde bestand versturen wij niet per e-mail. Dit geven wij telefonisch óf per sms aan u door. In de mail met het beveiligde bestand vragen wij u eventueel uw mobiele nummer door te geven, zodat wij u makkelijk het wachtwoord kunnen sms-en.

Dit werkt ook omgekeerd. Door wachtwoorden te gebruiken bij het opslaan (en daarna versturen) van documenten kunt u uw eigen informatie veilig naar ons toe sturen. Ook in dit geval kan het wachtwoord telefonisch of per sms doorgegeven worden.


Heeft u vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Zwitserleven.