Op stap met een local

in Rennes

Stripheld Asterix deed lang geleden al een paar keer het stadje Condate aan voor een avontuur. Tegenwoordig heet deze Bretonse stad Rennes. Op pad met local Jeroen Sweijen (1974) die ons rondleidt in deze gezellige plaats vol studenten, parken, terrassen en boetiekjes.

Tekst & Beeld: MONIQUE VAN GAAL

"Ook Asterix begeeft zich in zijn avonturen weleens naar de beroemde Marché des Lices"

Jeroen Sweijen (1974) ging in Normandië taalkunde studeren. Hij ontmoette er zijn vrouw en besloot in Frankrijk te blijven. Naast zijn werk als ICT ’er, is Jeroen wethouder culturele zaken en communicatie van Châteaubourg, een plaatsje even buiten de Bretonse hoofdstad Rennes.


Jeroen steekt zijn fascinatie voor de ontwikkeling van taal, en met name de evolutie van plaatsnamen, niet onder stoelen of banken: “De oude naam van Rennes, Condate, vind je terug in de Asterix-verhalen. Deze Keltische naam duidt de plek aan waar twee rivieren samenkomen, de Ille en de Vilaine. In de 4de eeuw heette de stad Redones, vernoemd naar het Keltische volk dat hier destijds woonde.”


We lopen langs de nu kaarsrecht gekanaliseerde Vilaine oostwaarts. Jeroen: “Niemand minder dan Napoleon gaf hiertoe in de 19de eeuw de opdracht. Rennes bestaat eigenlijk uit twee delen. Het hoger gelegen stadsdeel ten noorden van de Vilaine wordt al sinds jaar en dag bewoond, terwijl het gebied ten zuiden van de rivier vroeger een en al moeras was. Ook het oude centrum valt in tweeën te splitsen: er is een 15de-eeuws en een 18de-eeuws deel. Dat heeft alles te maken met de grote brand van 1720, die een week lang woedde en een flink deel van de stad in de as legde. De vakwerkhuizen en met kinderkopjes betegelde straatjes komen uit de 15de eeuw, de statige, stenen huizen aan de brede, rechte straten zijn van latere datum.”

Rennes Métropole, Rennes

Het Vondelpark van Rennes

“Ik heb een verrassing voor je! Ik wil je iets laten zien wat op het lijstje van de doorsnee bezoeker van Rennes ontbreekt.” Aanstekelijk, Jeroens enthousiasme. We lopen de Rue Gambetta in, bewonderen de mooie Franse tuin van het stadspaleis Saint Georges, en kijken dan op tegen de imposante gevel van het prachtig in art-decostijl opgetrokken zwembad Saint Georges. “Het was Isidore Odorico, telg van een van oorsprong Italiaanse kunstenaarsfamilie, die dit zwembad zo schitterend heeft versierd met mozaïek.” De frisse blauwe kleuren nodigen uit tot een baantje zwemmen. “Maar je kunt hier ook een douchecabine huren voor een euro. En wil je het helemaal te bont maken, dan kun je voor een eurootje extra ook nog badderen in een geëmailleerde badkuip!”

Via de Rue Martenot komen we aan bij het tien hectare grote Parc du Thabor, dat wordt omringd door de riante villa’s van de gegoede burgerij. Jeroen: “Dit is zeg maar het Vondelpark van Rennes. Een park waar de inwoners graag even komen uitblazen, maar er worden ook concerten en theatervoorstellingen gehouden.” De Franse tuin, waterval, fonteinen, orangerie, rozenstruiken, volière en muziektent, het is allemaal zó prachtig, dat ik besluit hier de volgende ochtend terug te keren.

Straat van de dorst

Langs de fotogenieke vakwerkhuizen aan de Place du Champ Jacquet lopen we terug naar het oude centrum. Gezellige terrasjes en stijlvolle boetieks vind je hier volop. We nemen een kijkje in de oude gevangenis van Rennes, waar nu acht horecagelegenheden hun plek hebben gevonden. De discotheek bevindt zich in de kerker. “Het om de hoek gelegen Place Saint-Michel is hét uitgaanscentrum van de studenten. De meesten kennen deze plek bij de naam Rue de la Soif, straat van de dorst. Haha, toepasselijke naam, vind je niet?” zegt Jeroen. “Rennes is qua omvang en studentenaantal wel te vergelijken met Utrecht. De stad telt 60.000 studenten op een totaal aantal inwoners van tegen de 400.000.”

Rode lijnen

We passeren de markthallen aan de Place des Lices. “Elke zaterdag vindt hier al sinds 1622 de op een na grootste markt van Frankrijk plaats. De naam ‘Lices’ komt van de strijdperken die destijds buiten de stadsmuren plaatsvonden. Ook Asterix begeeft zich in zijn avonturen weleens naar de beroemde Marché des Lices,” vertelt Jeroen, liefhebber van de stripverhalen die zich in deze regio afspelen.

Wat opvalt zijn de rode lijnen in het straatbeeld. Jeroen: “Die lijnen volgen veertien wandelroutes door Rennes, waarvan vier in het centrum. Nee, dit heeft niets te maken met toerisme. De lijnen zijn er om de stedelingen opnieuw naar hun stad te doen kijken, en hen aan te sporen om met suggesties te komen voor verbeteringen. Streefjaar voor de nieuwe look van de stad is 2030. Maar voor toeristen is zo’n lijn wel een ‘meepikkertje’.”

Ontploft standbeeld

Via de 15de-eeuwse Portes Mordelaises, de imposante kathedraal, de Saint Yves kapel waarin thans het bureau voor toerisme zit, en nog meer schilderachtige vakwerkhuizen, komen we uit op de Place de la Mairie. Dit ruime plein ligt ingeklemd tussen het 18de-eeuwse holronde stadhuis en de 19de-eeuwse ronde Opéra, die als puzzelstukjes in elkaar zouden passen. “Tien jaar lang viel onder de klokkentoren van het stadhuis een beeld ter ere van de overwinning van Frankrijk op Bretagne te bewonderen. Tot Bretonse separatisten het beeld in 1932 met dynamiet tot ontploffing brachten. Een vervangend beeld is er nooit gekomen,” licht Jeroen de trieste aanblik toe van de gapende nis met de ijzeren spijlen. Achter het plein ligt het oude Parlementsgebouw, in een wijk die sterk doet denken aan Parijs. Jeroen: “Dit monumentale gebouw bleef gespaard bij de brand van 1720, maar brandde in 1994 alsnog grotendeels af. Menig inwoner zal zich die onfortuinlijke dag zeker wel herinneren!” Eeuwig zonde, maar voor de bezoekers doet het niets af aan de charme van Rennes.

Place Saint-Michel, Rennes

3x muziek en theater

■ Les Tombées de la Nuit

Van 4 tot 8 juli 2018 is het elke dag feest, tijdens het jaarlijkse zomerfestival. Met allerhande kunst, voorstellingen, straattheater én concerten.Lestombeesdelanuit.com

■ Yaouank

Jaarlijks festival in november ter ere van de Bretonse muziek. Het staat bekend om de laatste avond: het grootste festnoz(feest van de nacht) ter wereld. Yaouank.bzh

■ Les Rencontres Trans Musicales

Muziekfestival in december met een neus voor talent. Lenny Kravitz en Daft Punk braken een paar maanden na hun optreden hier door. Lestrans.com

Eten en drinken

In Rennes bevindt zich op elke hoek van de straat wel een crêperie. Galettes, hartige pannenkoeken van boekweitmeel, eten ze hier graag als hoofdgerecht. De zoete crêpe volgt dan als toetje; het liefst besmeerd met gezouten karamel (caramel au beurre salé). Hét drankje dat hierbij wordt gedronken, is cider. Vooral Kir Breton (cider met crème de cassis of ander smaakje).

Twee top-eetadresjes in Rennes:

– Crêperie La Saint Georges heeft twee vestigingen in het centrum (11 Rue du Chapitre en 17 Rue Jules Simon). Ze serveren er crêpes en galettes met namen van tal van beroemde Georges. Proef de Galette Giorgio Armani maar eens. Creperie-saintgeorges.com

– Even lekker iets weghappen na een bezoek aan de beroemde Marché des Lices? In Le Cours des Lices (18 Place des Lices) koken

Ernaartoe!

Utrecht-Rennes is zo’n 850 km. Met de auto een leuke trip, maar u kunt natuurlijk ook vliegen. Air France vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Rennes, in anderhalf uur. (Airfrance.nl)

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact