Duurzame visvangst

Zwitserleven is een samenwerking aangegaan met de Stichting Vis&Seizoen, een onafhankelijk keurmerk dat als doel heeft om het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Er was al eerder een succesvolle samenwerking, en daarom is deze nu nieuw leven ingeblazen. Want duurzame visvangst past heel goed bij de idealen van Zwitserleven.


De Stichting Vis&Seizoen is opgericht door Wim van As, eigenaar van de beroemde horecavisleverancier Jan van As. Hij legt uit hoe belangrijk het is, alleen vis uit het seizoen te eten: “Wereldwijd neemt de consumptie van vis toe, met desastreuze gevolgen voor de visstanden. Seizoensgebonden visserij en seizoensgebonden consumptie van vis zijn noodzakelijk om de vispopulaties wereldwijd te behouden en te laten herstellen. Stichting Vis&Seizoen stimuleert duurzame visconsumptie. Het vergroten van bewustwording bij consumenten én professionals is een belangrijk doel. De regel is simpel: Laat de vis met rust als deze met de voortplanting bezig is.”

Recept van de maand

Inktvis gevuld met risotto

De wereld van vis: Italië


Ingrediënten

  • 1 kilo inktvis (klein)
  • 100 gram black venus rijst
  • 600 ml visbouillon (fumet)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gram boter
  • 30 gram Parmezaan, geraspt
  • olijfolie

Werkwijze

  • Maak de inktvis schoon.
  • Snipper de sjalot en plet de knoflook, zweet aan in de olijfolie.
  • Voeg de rijst toe en voeg hierna 1/3 van de fumet toe.
  • Als het vocht verdampt is voeg dan het volgende deel toe, roer alleen om na het toevoegen van het vocht.
  • Als het laatste deel van de fumet is toegevoegd monteer dan de rijst op met de boter en voeg de geraspte Parmezaan toe.
  • Doe de warme risotto in een spuitzakje.
  • Vul de tubes van de inktvis voor 2/3 met de risotto en maak dicht met touwtje of prikker en besprenkel met olijfolie.
  • Bak af in een oven op 160°C voor 15 minuten, of grill op de BBQ.
  • Bak de tentakels apart in met knoflook verrijkte olie.

Toepassingen

Met in olie gekonfijte Opperdoezer ronde en rucola.
Serveer met een tomatensalade.

Kijk op http://www.visenseizoen.nl voor meer heerlijke visrecepten.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact