De beste tips voor Krakau


tekst en beeld: Ronald van Halsteren

Krakau, in Zuid-Polen, is al voor de vierde keer op rij verkozen tot ‘stedentrip van het jaar’. Hier komt alles wat je als stedentripper zoekt bij elkaar. Historie, architectuur, trendy shops, uitgaan in hippe wijken én zeer gastvrije inwoners. Wij geven 12 tips!

Tech-journalist Dennis de Vries (1976) woont nu vier jaar met zijn vriendin Romy Doornhouwer in Krakau. Hij is auteur van stadsgids 100% Krakau en beheert de site Bezoekkrakau.nl.


We spreken Dennis in de binnentuin van koffietentje/lunchcafé Magia, een van de lokale hotspots. “We hadden altijd al het idee om een keertje in het buitenland te gaan wonen. Na elke trip stelden we onszelf de vraag: is dit het? Willen we hier wonen?” Het stel kwam steeds op ‘nee’ uit. Behalve bij New York en Krakau. De eerste bleek te ingewikkeld. “Dus hebben we ons autootje volgeladen en zijn letterlijk op de bonnefooi hiernaartoe getuft. We kenden niemand, zijn gewoon gegaan.”


Relaxt sfeertje

Onderdeel worden van het dagelijks leven en de cultuur leren kennen, dat was wat ze wilden. “Dus zijn we danslessen gaan volgen en gaan sporten om zo snel mogelijk in contact te komen met locals.” Maar toch, emigreren naar Polen, naar Krakau? Hij lacht: “Het is hier écht fijn. Het is heel groen, zowel in als buiten de stad. Prachtige gebouwen. De sfeer is net wat relaxter dan in Nederland, gemoedelijker. Je hebt hier eigenlijk constant een vakantiegevoel, terwijl je er woont.”

Als hij dan toch een nadeel moet benoemen dan is het de slechte luchtkwaliteit. “Veel mensen stoken hier nog op oude kacheltjes met bruinkool. Als de bruinkool op is, dan gaat er van alles in. Dat gaat ongefilterd de lucht in en blijft dan hangen. Er is de afgelopen jaren veel aan gedaan. Nu hangen er sensoren in de stad en via een app kun je dan kijken hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde plek is.”

We besluiten de stad in te gaan. Ik wil dat relaxte sfeertje ook weleens meemaken. Want dat is wat Dennis telkens weer benadrukt. “Een vriend van me die hier eens op bezoek kwam verwoordde het zo: het is de sfeer die je in Parijs hoopt te vinden, dat bohémienne, maar daar niet is. Hier wel. Heerlijk.”

12 tips voor Krakau

1 Koffie: Szał

Op zich is Szał een niet heel opmerkelijk cafeetje voor koffie en cake. Ze beschikken echter over het beste (en best verstopte) terras van het grote marktplein, bovenop de Lakenhallen, met uitzicht op het plein en de mooie Mariakerk.

2 Keramiek: Mila Shop en Dekor Art

Twee kleine winkeltjes aan de zogenaamde koninklijke route, de ulica Slawkowska die van de hoofdpoort naar het paleis loopt, die typisch Pools keramiek verkopen. Vrolijk gekleurde serviezen uit Boleslawiecka.

3 Eten: Dawno Temu na Kazimierzu

In de Joodse buurt Kazimierz kun je traditioneel Joods eten in oude restaurantjes. Geen van deze restaurantjes zijn echt traditioneel of Joods, maar voor de sfeer maakt dat niet uit. Dawno Temu na Kazimierzu (vrij vertaald: Er was eens in Kazimierz…) is de meest gezellige.

4 Wandelen

Voor natuur kun je in de stad terecht in veel mooie parken. Planty kun je niet missen, dat is de 4 km lange groene ring rond de oude stad op de plek waar ooit de verdedigingswallen stonden. Bernardskiego park in de wijk Podgórze is ook mooi met zijn hoogteverschillen en vele eekhoorns.

5 Streetfood: Zapiekanka

Een zapiekanka is een langwerpig broodje, soms wel 30 cm, met als belangrijkste ingrediënt, naast ui en champignons, gesmolten kaas. Het is typisch Pools streetfood en dat eet je het beste op Plac Nowy, het plein in Kazimierz waar in het midden een voormalig Joods slachthuis nu plek biedt aan vele kleine snackcounters. Het komt in een aantal variaties, is snel klaar en kost niet veel.

6 Fietsen langs de Wisła

“Een populaire fietstocht loopt langs de rivier de Wisła naar het 1000 jaar oude Tyniec klooster. Tyniec was ooit een dorp, maar werd in 1973 ingelijfd bij Krakau. Het staat het meest bekend om het Benedictijnse klooster, bovenop een heuvel met uitzicht op de Wisla. Het klooster zelf is niet te bezichtigen; de kerk en het museum wel.

7 Lunchen: Chimera

Hier komen de locals voor hun lunch. Er is een kleine overdekte binnentuin, waar je gerechten uit een vitrine kiest die het personeel dan direct voor je opschept. Het is snel, lekker, gezond, vers en voordelig. Ideaal als je tijdens een werkdag een knappe warme lunch wil hebben, maar

ook erg leuk voor toeristen.

8 Markt: Stary Kleparz

De markt en gelijknamige wijk Stary Kleparz is ooit ontstaan in de middel-eeuwen. Handelslieden die de oude stad niet in mochten of te laat waren en voor de gesloten stadspoort stonden, verhandelden daar hun waren. Het duurde niet lang of ze bleven er permanent en zo ontstond de wijk. Het is nu een overdekte markt waar de locals hun verse groenten, fruit, vleeswaren, kleding en wat nog meer kopen en verkopen. Hier is je Poolse złoty bijna een euro waard.

9 IJs: Good Lood

Of het nu min 20 is of plus 30… in Krakau zijn ze knettergek op ijs. Vooral in de zomer staan er rijen door de hele straat voor de talloze ijssalons. Good Lood is daarbij veruit de populairste.

10 Oude stad

Een schitterende geconserveerd gebleven autoluw oud centrum. Historische gebouwen vanaf de middeleeuwen staan, straat na straat, plein na plein, te pronken. Als de avond valt rijden de paardenkoetsen rond in de belichte straten; een betoverend gezicht. Verdwalen lukt je hier niet, want altijd kom je weer uit op Planty.

11 Kasteel Wawel

Het centrum wordt gedomineerd door Wawel, de enorme burcht waarmee de geschiedenis begon. Op de binnenplaats vind je de kathedraal waar veel van de Poolse koningen die het kasteel hebben bemand, hun rustplaats hebben gevonden. Nu is het een museum.

12 Nowa Huta

Toen het communisme in het Oostblok hoogtij vierde, ontstond Nowa Huta. De wijk die vlak na de oorlog werd gebouwd voor 100.000 bewoners, moest dé ideale­communistische woonwijk worden. Leuk om met Crazy Guides – in een originele Trabant! – naartoe te scheuren. Je ziet er ruim opgezette woonblokken met kleine appartementen en veel groen. Het ligt om de hoek van de staalfabriek, destijds de Huta Lenina (Lenins Fabriek) geheten, waar de meeste bewoners werkten.

Weetjes


• De stad telt 800.000 inwoners waarvan 200.000 studenten.
• Al sinds de middeleeuwen gaat elk uur op de hoogste verdieping van de Mariakerk op het grote marktplein een raampje open en blaast een trompettist de Hejnał.
• De juwelenwinkeltjes verkopen vooral amber, het Poolse goud. Het is barnsteen, een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. Tip: koop het nooit op straat!
• Het marktplein is met 40.000 m2 het grootste middeleeuwse plein van Europa.
• Karol Wojtyła was de aartsbisschop van Krakau tot hij in 1978 werd verkozen als de eerste Slavische paus ooit en de eerste niet­Italiaanse paus in 455 jaar.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact