Zo start u uw eigen B&B!

Zo start u uw eigen B&B!

Tekst: Richard Mooyman

Houdt u ervan om mensen te verwennen met een lekker ontbijtje en heeft u een kamer over? Of zijn de plannen nog groter en wilt u naar het buitenland? Het opzetten van een B&B vereist wel de juiste voorbereiding. Daarom acht punten om rekening mee te houden.

Het aantal B&B’s groeit hard. Het aanbieden van kamers met ontbijt is populair, zowel op het platteland als in de stad. “Vaak gaat het om mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die ruimte over hebben,” zegt Hanny Arens, oprichter van organisatie Bed and Breakfast Nederland. Zij zag de hoeveelheid B&B’s de afgelopen vijf jaar verdubbelen. Het lijkt ook zo leuk en gezellig: gasten ontvangen en een ontbijtje serveren. Toch is niet iedereen hiervoor geschikt, waarschuwt Arens. Daarom zeven punten die van belang zijn als u overweegt een B&B op te starten.

1. Past het bij u?

“Empathisch vermogen is belangrijk, je moet kunnen aanvoelen wat gasten willen,” aldus Hanny Arens. Het komt goed van pas als u een ochtendmens bent. “Zelf ben ik ’s ochtends niet zo gezellig. Dan kun je misschien maar beter geen B&B beginnen.” Gasten aan huis betekent ook minder privacy. “Dat kun je proberen bouwkundig op te lossen met een aparte toegang, maar gasten kunnen toch ieder moment aanbellen.” En het is al met al best veel werk. “Mensen hebben er een romantisch beeld bij, maar vaak ben je vooral bezig met ontbijt maken, beddengoed wassen en schoonmaken.”

Bovendien moet u er de ruimte voor hebben of creëren. Met een gammel bed en gedeelde badkamer hoeft u niet meer aan te komen. “Gasten worden steeds veeleisender. Ze willen meer privacy, met een eigen ingang en sanitair. Aan de andere kant: wandelaars langs een pelgrimspad vinden alleen een bed en een stevige boterham in de ochtend vaak prima.”

Persoonlijk is het toverwoord. “Wees authentiek en onderscheidend. Gasten willen iets bijzonders, anders boeken ze wel een standaard hotel. Een ontbijt met streekproducten wordt zeer gewaardeerd. Serveer een eitje van eigen kippen of zelfgemaakte jam van fruit uit eigen tuin. Dat zijn de verhalen die gasten vertellen als ze weer thuis zijn.”

2. Check de regels

Voor een kleinschalige B&B gelden doorgaans minder regels dan voor een hotel. Toch is een gedegen voorbereiding belangrijk. “Mijn belangrijkste tip is: kijk of je voldoet aan de regelgeving,” aldus Arens. “De eisen kunnen verschillen per gemeente. Je hebt strenge gemeenten en gemeenten die een nieuwe B&B juist toejuichen.”

Voorbeelden van zulke regels zijn een maximum percentage van het vloeroppervlak dat mag worden verhuurd, een limiet op het aantal kamers en verplichte brandveiligheidsmaatregelen. “Een aparte keuken voor gasten is soms niet toegestaan. Heel vervelend als je daar pas achter komt na het verbouwen van de schuur tot gastenverblijf met keuken.”

Een wijntje schenken kan, maar alleen ‘van het huis’. Gratis dus. Zodra gasten moeten gaan betalen, is een horeca- en drankvergunning vereist. Deze en tal van andere tips staan in het Handboek Bed & Breakfast dat de organisatie heeft uitgebracht.

Bent u bewoner van Amsterdam? Na flink wat klachten over overlast door feestvierende toeristen wil de stad strenger gaan controleren op naleving van de plaatselijke regels voor B&B’s en vakantieverhuur, zoals een max van vier gasten per nacht. Ook is het bijvoorbeeld niet toegestaan om in hetzelfde kalenderjaar op hetzelfde adres zowel aan vakantieverhuur als B&B te doen. Verhuur is sowieso niet altijd toegestaan: in sociale huurwoningen mag het niet en verenigingen van eigenaren moeten ermee instemmen. Kijk voor de regels eens op Amsterdam.nl (artikel: Bed and Breakfast (B&B) starten of afmelden).

3. Maak een businessplan

Het is verstandig om vooraf een kort en krachtig businessplan op te stellen. Hierin onder meer aandacht voor de gewenste doelgroep. Op wat voor soort mensen richt u uw B&B? Hoeveel geld hoopt u eraan te verdienen? Echt rondkomen van een B&B kan volgens berekeningen van Bed and Breakfast Nederland pas vanaf zes kamers, en dan alleen als het goed loopt. Maar u heeft natuurlijk ook uw pensioen, dus de B&B is waarschijnlijk meer een leuke hobby met fijne bijverdienste. Is er toch veel omzet nodig, dan geeft Arens de tip om u qua doelgroep te richten op bedrijven die personeel of relaties moeten onderbrengen. Dan is het makkelijker om kamers ook door de week en buiten het seizoen te verhuren. Let wel op: “Als die zakelijke gasten moe en laat in de avond terugkomen van een congres, dan willen ze rust of met de laptop naar hun kamer.” Goed internet en een bureau op de kamer zijn dan een must.

4. Doe altijd belastingaangifte

Bedenk goed dat als de belastingdienst uw B&B niet aanmerkt als onderneming, de kosten ook niet aftrekbaar zijn, zegt Arens. De verdiensten moeten dan bij de particuliere aangifte worden opgegeven als overige inkomsten. “Wij adviseren om altijd aangifte te doen. Anders ben je in feite illegaal of kun je problemen krijgen met verzekeringen. En je moet ook toeristenbelasting aan de gemeente betalen.”

5. Vergeet de marketing niet

Besteed aandacht aan foto’s en informatie op de eigen website en boekingsites, raadt Arens aan. “Een goed beeld zegt meer dan duizend woorden.” Goede reviews van gasten kunnen bepalend zijn voor het succes. “Onze ervaring is dat accommodaties met weinig reviews minder worden geboekt. Ook word je met veel reviews eerder gevonden via Google.”

Vooral in toeristische steden als Amsterdam verhuren veel bewoners een kamer of woning via bijvoorbeeld Airbnb. Ook B&B’s zetten hun kamers wel op Airbnb. Maar Arens waarschuwt. “Sommige B&B’s komen er alweer op terug. Het is een heel andere doelgroep, gasten gaan soms minder voorzichtig om met spullen.”

6. Kijk bij de buren, leer de taal

Extra spannend – en ingewikkeld – kan het worden bij een avontuur in het buitenland. De populairste landen voor het beginnen van een B&B zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, aldus Arens. “Vooral Portugal is in opkomst. Het is daar aantrekkelijker geworden om te investeren.”

Het motief om over de grens te gaan is niet zelden de veelheid aan regels en de belastingen in eigen land. Maar de kans is groot dat de bureaucratie in het buitenland groter en ondoorzichtiger is. “Elke keer zie je weer gelukszoekers vertrekken naar het buitenland, terwijl ze nog nooit contact hebben gezocht met de overheid daar en ook hun financiën niet op orde hebben,” zegt Christian Severijns van Koninklijke Horeca Nederland. “Ze denken dat het daar rozengeur en maneschijn is en vertrekken met hun hele hebben en houwen, soms met kinderen. Het kan uitlopen op een enorm drama.”

Want er kan veel misgaan. Naast tegenvallende verbouwingen, haperende nutsvoorzieningen en wegblijvende klanten, kunnen de plaatselijke autoriteiten ondernemers tot wanhoop drijven. We hebben allemaal weleens Ik vertrek gezien. Koninklijke Horeca Nederland raadt aan om vooraf contact te zoeken met zusterorganisaties in het buitenland, en een kijkje te nemen bij andere Nederlandse ondernemers die het goed doen.

Arens waarschuwt ook voor de misvatting dat er meer mag in het buitenland. “Daar krijg je net als in Nederland te maken met landelijke regelgeving en plaatselijke regels, onder meer op het gebied van verbouwen en veiligheid. Je moet altijd bij de gemeente aankloppen. Maar vanwege de taalbarrière gaat dat niet altijd even soepel.” Alleen al om die reden is het handig om de taal te beheersen of te leren.

7. Aanbevolen: een adviseur

Belastingen in het buitenland zijn vaak ook een ingewikkelde kwestie. Arens: “Wij raden aan om een goede adviseur te nemen, bijvoorbeeld een accountant met een internationaal netwerk. Een van de vragen die moet worden beantwoord is of je iets beter privé of zakelijk kunt kopen. De kosten van zo’n adviseur verdien je meestal wel terug.”

8. Familie en vrienden: met mate

Goed, eindelijk heeft u dan straks een B&B op een mooie plek in binnen- of buitenland. Houd er rekening mee dat zich behalve betalende gasten waarschijnlijk ook familie en vrienden gaan melden, maar dan als logees. En misschien vage kennissen, die denken dat ze gratis kunnen blijven slapen. Dat kan gezellig uitpakken, maar schroom niet om nee te zeggen of een maximale verblijfsduur in te voeren. Voor je het weet gaan ze helemaal niet meer weg.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact