Verrassend Oudenaarde.


Met slechts 31.000 inwoners is het Vlaamse Oudenaarde bepaald geen stad van wereldformaat. Maar dit knusse plaatsje op zo’n dertig kilometer ten zuiden van Gent is verrassend leuk!

tekst en beeld: Kim van dam

We starten onze Oudenaarde-toer bij fietsverhuurder Asfra aan de andere kant van de Schelde bij de passantenhaven. Want wie Oudenaarde zegt, zegt de Ronde van Vlaanderen, de wielerklassieker van België. We gaan op pad naar een paar highlights om en rond Oudenaarde, maar wel op een e-bike. Want ook al zijn de Vlaamse Ardennen minder hoog dan de Waalse, er zitten een paar venijnige hellingen in onze route. Genietend van het mooie glooiende landschap bereiken we via de Volkegemberg snel de eerste stop, café Den Obus. Dit is zo’n bruin café zoals de meester van emoties Adriaen Brouwer ze graag schilderde. De in Oudenaarde geboren kunstschilder is bekend vanwege zijn doeken van laveloze mannen, bacchanalen en vechtende boeren in kroegen. We fietsen verder, naar brouwerij Roman waar we een Adriaen Brouwer-biertje gerijpt op eiken vaten proeven. Hier horen we dat elk laatste weekend van juni heel Oudenaarde zich onderdompelt in de Adriaen Brouwer bierfeesten. Een kleine omweg brengt ons bij de Tissenhovenmolen, een driezolderstaakmolen uit 1768. Een plaatje, op 85 meter boven de zeespiegel, omgeven door wuivende graanvelden. Je kunt van hier tot aan Gent kijken. Natuurlijk, kasseien zijn er ook. Tijdens de steile afdaling naar Ename stuiteren we naar beneden. Hier stond ooit een grote abdij. We hebben nu geen tijd om de archeologische opgravingen te bezoeken, maar het schijnt dat die zeker de moeite waard zijn.

Rondkijken rond en in Oudenaarde? Hieronder volgen 18 tips!

Goed bakkie: Tijd voor koffie In dit winkeltje op een gezellig hoekje in de Broodstraat is het lekker koffie en theedrinken

Park: Het Liedtspark: Een klein maar bijzonder stadspark met volkstuintjes rond het Liedtskasteel. Het park werd door Baron Liedts, de laatste eigenaar, aan de stad geschonken op voorwaarde dat die tuintjes zouden blijven.

Wandelen: Bos t'Ename Buiten het centrum ligt Bos t’Ename. Een natuurreservaat met een interessant wandelpad: het Mariette Tielemanspad.

Dorpje: Mullem Wandelen in het mooie dorp Mullem is een aanrader. Heel authentiek met typische, gele huisjes. Midden in het dorp ligt een aantrekkelijk café/eethuisje: De Kroon.

Eten: Eetcafé Paulette Oudenaarde heeft een aantal leuke eethuisjes. Maar eetcafé Paulette in Ename heeft misschien wel de meeste charme. Het verwijst naar het café van de grootmoeder van eigenares An-Sofie. Zij heette Paulette. Ze hebben er een mooie kaart met gerechtjes uit grootmoeders keuken én gerechten van nu.

Museum: Mou Het Stadhuis is recent erkend als museum, waardoor het grote publiek nu ook kan genieten van dit prachtige neogotische gebouw. Je beleeft er onder meer de geschiedenis van Oudenaarde, gepresenteerd op een hedendaagse, toegankelijke manier. Het Stadhuis is dé trots van Oudenaarde.

Café: Den Obus Dit café, boven op de Volkegemberg, heeft een mooie bierkaart en een sympathieke uitbater. Onlangs nog verkozen tot het beste café uit de streek.

Terras: De Carillon Donderdag is het marktdag in Oudenaarde. De markt leeft dan op en de terrassen zijn vol. Een aanrader is café De Carillon. Een echt authentiek Oudenaards bruin café.

Wielermuseum | Centrum Ronde van Vlaanderen Oudenaarde vormt al jaren de finish van de Ronde van Vlaanderen. Wie geen moed heeft om de lastige stukken van het wielerterrein te rijden, kan ook terecht in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Een heus wielermuseum met veel aandacht voor de helden van de kasseien.

Berg: De Koppenberg Een steile heuvel, en een van de trekpleisters tijdens de Ronde van Vlaanderen. Maar ook voor wandelaars is het een aantrekkelijke plek. Bovenaan is een bos, aan de voet bevindt zich een gelijknamig café.

Restaurant: Økkerennoot Een van de hipste plekken van de stad, in winkelstraat Nederstraat. Gezond en vegetarisch eten en de koffie is ook al goed!

Hotel: La pomme d'or In de 14de eeuw heette deze uitspanning tegenover het stadhuis Den Gauden Appel. Lodewijk XIV maakte er het chiquere La Pomme d’Or van. De Oudenaardist nu noemt het hotel/restaurant simpelweg De Pomme.

Wijk: Gevaertswijk Bij het station ligt het wijkje Gevaerts met prachtige kleine arbeidershuizen en een oude fabriek waar nu lofts gemaakt zijn.

Fiets huren: Blauwe fiets Fiets relaxed langs de Schelde naar Ename. Voor iets meer dan een euro (plus 12 euro jaarlidmaatschap) huurt u 24 uur lang een blauwe fiets bij een Blue point (naast het station).

Binnenkijken: Huis Beaucarne Neem een kijkje in dit familiehuis dat in 1748 werd gekocht door Jacques Beaucarne. U wordt er rondgeleid door Julien, de kleinzoon van de huidige eigenaar, en zijn verloofde Lena. Op de binnenkoer is een theehuis voor koffie met gebak of aardbei-daquiri.

Interieurwinkel: Atmosvert Winkel vol mooie interieurdesignspullen (Stationsstraat 31). De stijl is basic, Scandinavisch met merken als Iitala en Muuto.

Fiets- en wandelroutes: Plan Bier In de Vlaamse Ardennen kunt u niet om bier heen. Haal bij het toeristenbureau in het stadhuis de gratis brochure Plan Bier op met fiets- en wandelroutes langs brouwerijen en de leukste cafés.

Leuke winkel: Henriette & Juliette Fijne conceptstore (Broodstraat 25) met stijlvolle items, opmerkelijke woonobjecten, leuke cadeautjes en smaakvol lekkers. Trefwoorden: kwaliteit en eenvoud.

Meer info over deze regio: Toerismevlaamseardennen.be


Praatstof.

■ De naam van de 17de-eeuwse schilder Adriaen Brouwer (geboren in Oudenaarde) wordt nog dagelijks genoemd. Is het niet om een gelijknamig bruin biertje (AB-tje) te bestellen, dan wel het amandelgebakje met zijn naam.

■ Adriaen Brouwer was geliefd bij collega’s. Zowel Rubens als Rembrandt hadden schilderijen van hem in hun collecties.

■ Oudenaarde heeft het oudste geregistreerde carillon ter wereld (ruim 500 jaar oud). Elke donderdag is het een uur (!) lang te horen van 10 tot 11 uur ’s morgens en op zondag van 12 tot 13 uur.

4x brouwerij.

■ Brouwerij Roman (sinds 1545) is de oudste familiebrouwerij van België. U vindt de brouwerij in het dorp Mater. Hier brouwen ze de Adriaen Brouwer-bieren en de Ename-bieren. De mooie gebouwen uit 1930 zijn te bezoeken. Reserveren: Roman.be

■ Brouwerij Liefmans ligt aan de Schelde, dicht bij de binnenstad. Ook hier zijn rondleidingen en degustaties mogelijk.

■ Brouwerij Cnudde uit Eine is een kleintje en brouwt eigenlijk enkel voor de locals. Tip: probeer hun kriekbier.

■ Verborgen in Mater ligt Brouwerij Smisje. Johan, een Bruggeling, zocht een bron en vond de Amelbergabron. Zijn bieren zijn anders dan de klassieke Oudenaardse bieren, maar zeker een aanrader.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact