Betekenisvol reizen en vooruitstrevende technologie.

Bekijken we straks vooraf al naar onze bestemming via een virtual reality-bril? Gaan we steeds vaker met de trein op reis? En blijven we nog wel in hotels, of kiezen we voor logeren bij locals? We spreken (reis)trendwatcher Tessa aan de Stegge over alle reistrends die we in 2018 gaan tegenkomen.


De belangrijkste trend die we dit jaar terug gaan zien, is ‘betekenisvol reizen’. “Steeds meer mensen vinden de bestemming minder belangrijk. Het draait juist om met wie je gaat en wat je ergens gaat doen. Natuurlijk gaan we nog ongeveer een keer per jaar op vakantie om uit te rusten, maar daarnaast willen reizigers iets leren of bijdragen aan de lokale natuur of cultuur. Of dat nou op de Waddeneilanden, in de Alpen of op Costa Rica is.”

Levenservaringen.

De bevlogen trendwatcher en –strateeg legt uit waarom. “We hebben behoefte aan unieke en persoonlijke levenservaringen. Maar we willen ook een positieve voetafdruk achterlaten op vakantie.” Bewust omgaan met de omgeving is daarom belangrijk. Want hoewel toerisme kan zorgen voor welvaart, is het lang niet altijd positief voor iedereen. “De natuur, cultuur, mensen en dieren ter plekke gedijen niet altijd goed onder ons toerisme. Ritjes maken op olifanten, kinderen in weeshuizen bezoeken of met wilde dieren op de foto: het is voor hen natuurlijk niet altijd een pretje.”

Groen reizen.

Gelukkig zijn er ook een boel dingen die je wél kunt doen om verantwoorder te reizen. “Kies voor lokale verblijven, activiteiten en maaltijden. Spot wilde dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat en verblijf bijvoorbeeld eens in een milieuvriendelijk hotel. Ook houden bewuste reizigers vaak het afdingen binnen de perken. Want wat voor ons 10 cent is, is voor veel mensen in de wereld een avondmaaltijd met het hele gezin. Het is niet moeilijk om van jouw voetafdruk een positieve te maken, en geen negatieve,” legt Tessa uit.

Groen reizen hoort daar natuurlijk ook bij. “Een vlucht buiten Europa is bijvoorbeeld al ‘goed’ voor 76% van de totale CO2-uitstoot van je vakantie. Zolang we nog niet elektrisch vliegen, is dat iets om bewust over na te denken. Binnen Europa vaker voor de trein of zuinig vervoer kiezen, is iets dat speelt. Ook zou CO2-compensatie de norm moeten worden. Je maakt er de uitstoot van je vlucht niet mee goed, maar draagt met een paar euro wel bij aan een natuurvriendelijk project rondom bijvoorbeeld zonne- of windenergie.”

Technologie.

Ook technologie in reizen is een trend om rekening mee te houden. “Het aanbod op transactievlak, zoals het online boeken van jouw vakantie, is al grotendeels verzadigd. Virtual reality komt wel op, dankzij de mogelijkheid om je vakantie al ‘voor te proeven’.” Juist tijdens onze reis gaat technologie een grotere rol innemen, denkt Tessa. “Zo zijn er apps waarmee je via augmented reality een stadstour kunt doen. Je ziet op je smartphone dan teksten, tekeningen en foto’s van toen en nu. Ook loopt Azië, met in het bijzonder Japan, al erg voorop met technologie. Zo was ik twee jaar geleden in een hotel dat volledig werd gerund door robots, van inchecken en schoonmaken tot het serveren van maaltijden via drones. Er is dus van alles gaande!”


Tessa aan de Stegge is oprichter van haar eigen bedrijf Tessa. en het bureau Cherry LAB. Ze onderzoekt trends op het gebied van lifestyle & reizen en helpt organisaties om die trends te implementeren.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact