Dé tips voor Aken.


Je hebt er de warmwaterbronnen, de schitterende Dom en het paleis van Karel de Grote. En natuurlijk vanaf 23 november de jaarlijkse Kerstmarkt. Maar waar ga je tussendoor winkelen en eten en wat zijn de leukste musea?

tekst en beeld: Monique van Gaal

Het oude centrum van Aken is klein en compact. Hoewel je dikwijls de weg denkt kwijt te raken in de smalle steegjes, kom je toch altijd weer bij de Dom of het stadhuis uit, de twee eeuwenoude monumenten die het imposante middelpunt van de stad vormen. Veel bezoekers aan Aken komen zelfs speciaal voor de Dom. Gebouwd in opdracht van Karel de Grote op de resten van Romeinse baden, en 400 jaar lang de allergrootste kerk ten noorden van de Alpen. De Dom was het eerste Duitse monument dat in 1978 een plekje kreeg op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het neogotische stadhuis is ook absoluut een bezoekje waard. Hier stichtte Karel de Grote zijn paleis, de twee torens stammen nog uit die tijd. De kroningszaal, waar vroeger de in de Dom gekroonde koningen van een feestmaal konden genieten, is helemaal in ere hersteld.

Maar er is natuurlijk meer in Aken. We lopen door smalle steegjes, komen langs winkeltjes vol curiosa. De Pontstrasse leidt ons langs druk bezochte horecagelegenheden naar de 14de-eeuwse stadspoort, waar ooit de stad eindigde. Bezoeken musea. En nemen een kijkje in de gemoedelijke buitenwijk Burtscheid en klimmen we omhoog, de heuvel op, voor een schitterend uitzicht op de stad.

De tips

Kerstmarkt | Vier weken voor kerst (23 november) veranderen alle pleinen en steegjes rondom de Dom en het stadhuis in één groot kerstdorp. Naast de gebruikelijke stalletjes met glühwein, crêpes en andere lekkernijen kun je op de kerstmarkt in Aken ook terecht voor leuke spulletjes voor in en onder de kerstboom. En uiteraard voor Aachener Printen, een soort peperkoeken, op smaak gebracht met allerhande specerijen. De koeken, die een beetje op onze taaitaai lijken, worden in houten vormen gemaakt en zijn er in allerlei vormen en smaken. Iedere bakker heeft zijn eigen recept, dat strikt geheim gehouden wordt. Kerstmarkt-aken.nl

Wellness: Carolus Thermen | Even ontspannen tussen het eten, wandelen en shoppen door kan uitstekend in de fraaie warmwaterbaden en de sauna’s van Carolus Thermen.


Elisenbrunnen | De Elisenbrunnen liggen midden in het centrum en zijn het symbool van de kuur- en badstad Aken. Zelfs de oude Romeinen wisten deze bronnen al op prijs te stellen. Het classicistische gebouw met de ruime zuilenhal is een favoriet ontmoetingspunt voor jong en oud. Uit de twee kraantjes stroomt warm, sterk naar zwavel ruikend bronwater.


Winkelen in de Annastrasse | Het grote publiek winkelt graag in de Adalbertstrasse. Maar in de Annastrasse vind je bijzondere winkeltjes, waaronder een vioolbouwer, handpoppenmaker, goudsmid, antiquair en de breiwinkel Görg & Görg.

Buitenwijk: Burtscheid Deze wijk is als een dorp, rustig en groen. In de talloze gastvrije cafés is het net even wat gemoedelijker dan in de binnenstad. Mocht je carnaval willen vieren in Aken, doe dat dan hier!


Trefpunt voor locals: Hof & Körbergasse | Dit oude stukje stad vol sfeervolle restaurants en traditionele winkeltjes, is een geliefd trefpunt voor locals en bezoekers. Je vindt hier onder andere het oudste koffiehuis van Aken, Van den Daele en koffiebranderij Plum’s Kaffee.

3 leuke kledingwinkels | Modehaus von Drathen (Holzgraben 13-15), Appelrath-Cüpper en SinnLeffers ( Grosskölnstrasse, vlak bij het stadhuis).


Lousberg | Maak een wandelingetje op de rijk beboste Lousberg, even ten noorden van de stad. Bij de obelisk heeft u een weids uitzicht op Aken.


De stad uit

■ Ludwig Forum: Museum voor internationale, moderne kunst met wisselende tentoonstellingen. Elke donderdag gratis entree! Ludwigforum.de

■ Centre Charlemagne: In dit nieuwe stadsmuseum aan het Katschhof komt u van alles te weten over de geschiedenis van Aken. Centre-charlemagne.eu

■ Couven Museum: Dit is een typisch Akens woonhuis met prachtige 18de-eeuwse stijlkamers. De oude apotheek die hier ooit gevestigd was, is ook te bezichtigen. Destijds werd hier chocolade verstrekt als geneesmiddel, tot men inzag dat je daarvan alleen maar in gewicht toenam. Couven-museum.de

3x Lekker eten

■ Magellan: In de Pontstrasse vind je dit ongedwongen restaurant waar het goed eten is voor weinig geld. Magellan-aachen.de

■ Zum goldenen Einhorn: Gemoedelijk restaurant aan het marktplein, met typisch Duitse keuken. Zum-goldenen-einhorn.com

■ Postwagen: Het houten interieur van deze pub herinnert aan de oude postwagons die er vroeger stopten. Het is hier goed bier drinken, maar ook het eten is van goede kwaliteit. Ratskeller-aachen.de

Praatstof

■ Toen Karel de Grote wat op leeftijd was, rond het jaar 800, zocht hij een plek om zijn laatste jaren in relatieve rust door te brengen. Boven op een groene heuvel liet hij zijn paleis bouwen: zo is Aken ontstaan.

■ Aken heeft inmiddels 259.000 inwoners, waarvan een op de vijf student is.

■ Vanuit Vaals in Zuid-Limburg kun je zo naar Aken lopen via de Vaalserstrasse (ca. 4 km).

■ Het vliegveld van Aken, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied.

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact