Lang leve de geitenhoeder

We drinken samen gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie per dag. Dat komt neer op 150 liter koffie per persoon, per jaar. Hiermee behoren de Nederlanders tot de meest enthousiaste koffiedrinkers ter wereld. En toch… het had weinig gescheeld of we hadden nooit kunnen genieten van ons dagelijkse bakkie troost. Koffie is namelijk per toeval ontdekt. Althans, zo gaat de legende.

Volgens de overlevering start het verhaal in Ethiopië, in de provincie Kaffa – circa 300 na Christus – waar geitenhoeder Kaldi met zijn dieren rondtrok. Het viel hem op dat zijn geiten ongewoon levendig waren na het eten van bepaalde bessen. Tijdens zijn bezoek aan een nabij gelegen klooster deelde hij zijn verbazing met de abt. De abt, een nieuwsgierig man, besloot op onderzoek te gaan en ontdekte al snel de betreffende bessenstruik. Hij plukte de vruchten en goot hier kokend water overheen om er een drank van te maken. Tot zijn verrukking merkte de abt dat deze drank eenzelfde effect had als de bessen op de geiten. Hij voelde zich opvallend energiek. Vanaf dat moment dronken de abt en zijn monniken iedere avond “koffie” om wakker te blijven tijdens de nachtelijke gebeden. Toch duurde het nog tot de 15e eeuw voor men ontdekte dat je ook een extract van de geroosterde pitten van de bes kon maken; koffie zoals wij deze kennen.

Door de jaren heen is het koffieproces veranderd en verfijnd. Koffiezetten is tegenwoordig een vak op zich, met wereldwijd trainingen en kampioenschappen. Deze specialisten, barista’s genaamd, toveren in een handomdraai een perfecte espresso of cappuccino op tafel. Dit vergt passie, tijd en vooral veel oefening. Eén troost, volgens Simon Lévelt kun je het leren!

De barista-workshop

Maak de lekkerste koffie voor familie en vrienden

Bent u een echte koffieliefhebber en heeft u zich altijd al willen bekwamen in het barista-vak? Dan is dit dé workshop voor u. Op diverse plekken in het land organiseert Simon Lévelt deze workshops speciaal voor Zelect. Naast een theoretische basis leer je de kneepjes van het vak, zodat u straks - als thuisbarista - een perfecte espresso of cappuccino kunt zetten!  Schrijf u nu in!

© Copyright 2011 - 2018 | Privacy statement | Cookie statement | Veilig internet | Disclaimer | Contact